Diplomati z asi polstovky krajín spoznávali krásy Slovenska

23.05.2009 Stará Ľubovňa

Vysoké Tatry/Stará Ľubovňa 23. mája (TASR) - Skupina diplomatov z asi polstovky krajín, akreditovaných v Slovenskej republike, spoznávala krásy Vysokých Tatier a Starej Ľubovne počas dvojdňového zájazdu, ktorý sa začal ...
Asi deväťdesiat veľvyslancov a ich rodinných príslušníkov v sprievode ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka sledovalo popoludní v priestoroch tábora veľkolepú stredovekú bitku asi 200 bojovníkov v dobových kostýmoch.
K silným zážitkom zaradili aj piatkovú návštevu Vysokých Tatier. Napriek krátkemu dažďu im počasie prialo, takže sa vyviezli lanovkou až na Lomnický štít, odkiaľ sa im otvoril zaujímavý pohľad na končiare najmenších veľhôr a ich okolie. Ďalšou zastávkou bola Belianska jaskyňa, ktorá je jedinou verejnosti prístupnou vo Vysokých Tatrách.
Dnes dopoludnia zavítali do Starej Ľubovne, kde ich na hrade slávnostne prijal primátor mesta Valent Jaržembovský. Sprievodkyne v dobových kostýmoch ukázali diplomatom vnútorné i vonkajšie priestory hradu a nechýbala ani ľubovnianska hymna. Následne sa presunuli do skanzenu ľudovej architektúry v podhradí, kde pre nich hostitelia pripravili program v drevenom kostolíku z Matysovej, ktorý je dominantou skanzenu. Prehliadku typických drevených objektov ľudovej architektúry doplnili ukážky pôvodných remesiel.
 

Vyberte región